top of page

Veelgestelde vragen

 • Wanneer en hoe betaal ik het saldo van mijn skireis?
  Bij ontvangst van je reisbevestiging vraagt Mountair een voorschot op van 30% van de totale reissom. Het restsaldo is 30 dagen voor reisbegin verschuldigd. Boek je minder dan één maand voor afreizen, dan is het volledige totaalbedrag meteen verschuldigd. Je betaalt elektronisch per overschrijving. Het versturen van de officiële reisdocumenten gebeurt wanneer het volledig saldo is overgemaakt, ten vroegste 14 dagen voor vertrek.
 • Kan ik betalen met kredietkaart?
  Bij Mountair is het helaas niet mogelijk om met VISA, Mastercard of via een (online) betaalterminal te betalen. Hebt u een annuleringsverzekering gekoppeld aan een kredietkaart? Neem daarom contact op met je lokaal bankkantoor. Sommige banken keuren de annuleringsverzekering wel goed indien u de bankoverschrijving naar Mountair doet via de zichtrekening gekoppeld aan uw kredietkaart.
 • WORKOUT: hoe bereid ik mij fysiek optimaal voor op een skivakantie?
  Met een sneeuwfitprogramma bereid je je optimaal voor op je volgende skivakantie. De oefeningen verminderen de kans op blessures, maken je minder gevoelig voor spierpijn en geven je meer zekerheid op de piste. Begin daarom minstens 2 maanden van tevoren. Reken zo’n 20 à 30 minuten per sessie. Meer is uiteraard beter. Laat de oefeningen in een snel tempo volgen en drijf de intensiteit in de loop van de sessies op. Extraatje: ga wekelijks ook 30 minuutjes fietsen, snelwandelen of hardlopen. Prima cardiosessie! Een sneeuwfitprogramma helpt je om fit de sneeuw in te gaan! Met het programma kun je je thuis, in de sportzaal of buiten fysiek voorbereiden op uren snowboard- en skiplezier. De twee programma's (uitgebreid en basic) zijn beiden gericht op alle spieren die je bij het snowboarden of skiën gebruikt. Voor een uitgebreid sneeuwfitprogramma, klik hier. Voor een basic sneewfitprogramma, zie onderstaand videofragment: Niet vergeten: Een goede opwarming voor dat je de pistes bestormt, is belangrijk om spierpijn en blessures te vermijden. Vergeet ook niet te stretchen achteraf.
 • Wat is het belang van een reis- en annulatieverzekering?
  Een skivakantie is niet goedkoop. Wanneer je door een ongeluk op de piste, een ziekte of door een ander probleem je vakantie vroegtijdig moet beëindigen, is dat heel vervelend. Medische kosten kunnen in het buitenland snel oplopen. Je kan ook een gepeperde ziekenhuisrekening krijgen of je moet gerepatrieerd worden, dat is het laatste waar je op zit te wachten. Een reis- en annulatieverzekering zorgt ervoor dat niet enkel je ziekenhuiskosten worden terugbetaald, maar ook de kosten die je hebt gemaakt voor je skipas, skilessen en je repatriëring naar België worden terugbetaald. Geen overbodige luxe dus! Zeker niet voor wie met de helikopter overgebracht wordt van de skipistes naar het ziekenhuis. ​ CORONA: een besmetting met het coronavirus wordt beschouwd als een ziekte zowel voor het vertrek (annulatie) als tijdens de reis (reisbijstand).
 • Kan ik bij overmacht mijn reis annuleren?
  Heb je een annulatieverzekering? Contacteer uw verzekeringsagent. Zo niet, is annuleren mogelijk tot 60 dagen voor vertrek. Als je een geboekte skireis wenst te annuleren, breng je Mountair per e-mail op de hoogte via info@mountair.be. Vermeld naast de reden van annulatie ook alle namen van de ingeschreven deelnemers. Het annuleren van de reis brengt voor de reiziger volgende kosten met zich mee: vanaf inschrijving t.e.m. de 29ste dag voor afreis: 30 % van de totale reissom vanaf de 28ste dag t.e.m. de 15de dag voor vertrek: 50% van de totale reissom vanaf de 14de dag t.e.m. 8 dagen voor vertrek: 75% van de totale reissom vanaf 7 dagen voor vertrek: 100% van de totale reissom. Annuleren moet schriftelijk gebeuren met duidelijke vermelding van de reden en bijvoeging van de nodige bewijsstukken.
 • Met eigen wagen naar Oostenrijk rijden? Hieraan moet ik denken!
  Vertrek met een gerust hart op autovakantie naar Oostenrijk. Informeer je goed over de 'Autobahnvignetten' en de Oostenrijkse verkeersregels via de website van VAB. Autobahnvignetten In Oostenrijk is de aankoop van een wegenvignet verplicht op alle autosnelwegen. Je koopt een vignetsticker op verschillende locaties om nadien aan de vooruit te bevestigen: - Via de VAB-Webwinkel - VAB-hoofdkantoor in Zwijndrecht (Pastoor Coplaan 100), elke werkdag geopend van 8u30 tot 17u15. - VAB-Bandencentrales (alleen 10 dagen-vignetten) De Pinte (Grote steenweg 11/A) Dilbeek (Ninoofse steenweg 633) Overijse (Brusselsesteenweg 345) Lier (Liersesteenweg 174) Schoten (Industriepark Brechtsebaan 2) Ook langs sommige snelwegen in de grensstreek van Duitsland en Oostenrijk koop je een vignetsticker in o.a. benzinestations. Je kan ook een digitaal vignet aanschaffen via www.asfinag.at of de Asfinag-app. Het vignet is daarna gekoppeld aan je kenteken, dus een sticker is niet meer nodig. Winterbanden Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden (of sneeuwkettingen te monteren op de aangedreven wielen) verplicht tussen 1 november en 15 april. Het minimumprofiel voor winterbanden bedraagt minimum 4 mm. Allweather of allseasonbanden gelden in Oostenrijk als winterband als ze de aanduiding M+S en een alpine-symbool hebben. Sneeuwkettingen Sneeuwkettingen gebruik je in uitzonderlijke situaties. Om de autobaan niet te beschadigen, moet de weg volledig bedekt zijn met sneeuw of ijzel. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, dat wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rond, afbeelding band met ketting). De aangeraden snelheid is 40 km/u. In tunnels is het gebruik van sneeuwkettingen verboden.
 • Welk skimateriaal neem ik zeker mee op wintersportvakantie?
  Skischoenen, ski’s, skistokken, ski-jas, handschoenen... Je hebt flink wat spullen nodig als je op skivakantie gaat. Niet alleen op de piste, maar ook daarnaast. We zetten de verschillende items voor jou op een rijtje: Ter plaatse te huur: - skilatten - skibotten - skistokken - snowboard - snowboardboots - skihelm (-12 jaar) Zelf mee te nemen: - skikledij (skijas, skibroek, skikousen, termisch ondergoed,...) - muts, handschoenen, sjaal, Buff - skihelm - sneeuwschoenen - sneeuwbril - zonnebril - zonnecrème - lippenbalsem hanteer het 3-lagen systeem. 1. de onderlaag: termisch ondergoed. Dit zorgt de afvoer van het lichaamsvocht. Het is belangrijk dat dit kledingstuk strak om het lichaam zit. Als dit niet het geval is of het ondergoed van katoen is, wordt het lichaamsvocht vastgehouden. Dat vocht koelt af waardoor je sneller koud krijgt. 2. de tussenlaag: een fleece, windstopper of een dunne winddichte jas. De tussenlaag dient voor het vasthouden van warmte en afvoeren van het vocht naar de buitenlaag. 3. de buitenlaag: deze laag dient voor het beschermen tegen regen, sneeuw, wind en kou. Dit is een dunne of dikke jas die zowel ademend als winddicht is. De jas moet het vocht van de onderlaag en de tussenlaag afvoeren naar de buitenlucht.
 • Is het dragen van een skihelm verplicht?
  In Oostenrijk zijn kinderen tot en met 15 jaar verplicht om een skihelm te dragen in de deelstaten Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Wenen en Burgerland. Draagt je zoon of dochter er geen? Dan riskeer je een boete. In Tirol en Vorarlberg is deze regel echter niet van kracht. De meeste skischolen in deze gebieden verplichten kinderen gelukkig wel tot het dragen van een helm. Voor volwassenen zijn er geen regels. Kinderen bekomen een skihelm bij het huren van skimateriaal ter plaatste. Mountair-advies: "Helmets save lives!"
 • Heb ik recht op een terugbetaling door CORONA-annulatie?
  Indien de overheid reizen verbiedt naar Oostenrijk, beslist Mountair uiteraard om de reizen in overeenkomstige periode niet te laten doorgaan. Veiligheid boven alles. Indien Mountair beslist de reis niet te laten doorgaan, heb je recht op een volledige terugbetaling van de reeds betaalde bedragen (met uitzondering van aangekochte verzekeringen). Die garantie biedt Mountair. Op vandaag is nog niet geweten welke maatregelen er in Oostenrijk van toepassing zijn. Updates deelt Mountair via verschillende kanalen (website, nieuwsbrieven, email, Whatsapp). Je kiest vrijblijvend voor een aanvullende annulatie- en/of reisbijstandverzekering: - Annulatie: terugbetaling van de annulerings- of wijzigingskosten bij ondermeer: ziekte, ongeval of overlijden van de verzekerde of een familielid tot in de 2e graad, inclusief de gevolgen van een chronische of reeds bestaande ziekte enz. - Reisbijstand: tijdens de reis, overal ter wereld, 24u/24u. Medische kosten onbeperkt, nabehandelingskosten, repatriëring, dringende terugkeer, een extra kapitaal bij overlijden of blijvende invaliditeit, verlies of diefstal bagage, enz.

Je vraag niet teruggevonden? Neem contact met ons op!

bottom of page